Wiosna


12 maja 2014, 22:11

Tak przygotowana kapusta kojarzy mi sie z wiosna i smakami dziecinstwa, najczesciej jadalam ja u Babci ;)

 

Mloda kapusta na gesto

Skladniki:

1 glowka mlodej kapusty

2 lub 3  mlode marchweki

2 pomidory lub sloiczek przecieru pomidorowego

3-4 lyzki masla

lyzka maki

koperek

1 cebula

sol

pieprz

wegeta

magi

listek laurowy

Przygotowanie:

Kapuste myjemy i szatkujemy, wkladamy do garnka,zalewamy woda w takiej ilosci,zeby bylo jej troszke mniej niz kapusty, dodajemy oskrobana i pokrojona w plasterki marchewke.  Nastepnie gotujemy na malym ogoniu az kapusta wyraznie zmieknie, dodajemy podsmazona na 3 lyzkach masla cebule, sparzone, odbrane ze skorki i pokrojone w kostke pomidory, lub przecier pomidorowy i przyprawiamy do smaku sola, pieprzem, wegta i magii. Pozostala lyzke masla roztapiamy na patelni i z lyzka maki robimy zasmazke, dodajemy do kapusty, na koncu wrzucamy do garnka koperek. Podajemy na cieplo jako dodatek do obiadu, chociaz oczywiscie mozna ja zjesc tez z chlebkiem na kolacje, lub podawac z samymi ziemniaczkami-najlepiej rowniez mlodymi:)

Do tej pory nie pojawił się jeszcze żaden komentarz. Ale Ty możesz to zmienić ;)

Dodaj komentarz