Wiosna
12 maja 2014, 22:11
Tak przygotowana kapusta kojarzy mi sie z wiosna i smakami dziecinstwa, najczesciej jadalam ja u Babci ;)
Mloda kapusta na gesto
Skladniki:
1 glowka mlodej kapusty
2 lub 3 mlode marchweki
2 pomidory lub sloiczek przecieru pomidorowego
3-4 lyzki masla
lyzka maki
koperek
1 cebula
sol
pieprz
wegeta
magi
listek laurowy
Przygotowanie:
Kapuste myjemy i szatkujemy, wkladamy do garnka,zalewamy woda w takiej ilosci,zeby bylo jej troszke mniej niz kapusty, dodajemy oskrobana i pokrojona w plasterki marchewke. Nastepnie gotujemy na malym ogoniu az kapusta wyraznie zmieknie, dodajemy podsmazona na 3 lyzkach masla cebule, sparzone, odbrane ze skorki i pokrojone w kostke pomidory, lub przecier pomidorowy i przyprawiamy do smaku sola, pieprzem, wegta i magii. Pozostala lyzke masla roztapiamy na patelni i z lyzka maki robimy zasmazke, dodajemy do kapusty, na koncu wrzucamy do garnka koperek. Podajemy na cieplo jako dodatek do obiadu, chociaz oczywiscie mozna ja zjesc tez z chlebkiem na kolacje, lub podawac z samymi ziemniaczkami-najlepiej rowniez mlodymi:)
Dodaj komentarz